Biblioteca

Actitud .0

Avui intentaré posar per escrit, de manera molt breu, pensaments que fa temps que tinc en ment i que s’han anat alimentant i ampliant amb diferents lectures d’articles, twits, comentaris i converses amb companys/es del món de les biblioteques.

Fa cinc anys que treballo en una biblioteca pública, i crec què, almenys en els aspectes més bàsics, estic una mica al dia amb temes 2.0.  Intento tenir presència i visibilitat a la xarxa des del meu perfil més personal/professional, però sobretot intento tenir-ne la màxima des del perfil de la biblioteca (gestionat i alimentat per tots els companys de la biblioteca). Sincerament, crec que no cal dubtar sobre els beneficis que a tots ens han aportat les xarxes socials, ens permeten arribar on vulguem arribar i ens permeten fer-ho per nosaltres mateixos, sense intermediaris ni contractes a tercers.

Però a la vegada m’adono que cap d’aquestes eines ens donarà visibilitat, ni èxit, ni presència si al darrera no hi ha una verdadera actitud .0 (punt 0), i això no ateny només a les xarxes socials, sinó que aquesta actitud (filosofia, manera de viure o de ser) ateny a tot el que fem en el nostre dia a dia: “comunicar, compartir, participar” …i sobretot “escoltar” (i ben atents!) per a poder opinar, per a poder crear el nostre propi coneixement sobre l’entorn.

Com a biblioteques podem estar presents a desenes i desenes d’entorns, informant de les nostres activitats, venent els nostres productes, comunicant de manera unidireccional (jo parlo tu escoltes), però això ens aportarà molta feina i poc benefici. El més important de tot no és ser-hi present, sinó utilitzar l’espai amb una autèntica actitud de servei, atents al que ens demana la nostra gent, anticipant-nos amb serveis que els puguin ser útils i d’interès, i actuant amb amabilitat, amb empatia i amb vocació de servei.

Com a biblioteques aquesta actitud la duem a terme a les xarxes socials, però també al taulell, al passadís, entre prestatges, al carrer i a la plaça, a la cafeteria i al mercat, i això és el que en definitiva marcarà el nou model de biblioteca pública, el model que necessitem per a fer-nos únics i imprescindibles.

Convertirem les amenaces en oportunitats, ens marcarem nous reptes, ens formarem constantment, treballarem dur per servir la nostra gent, els que són al “núvol” ens trobaran al núvol, i els que són al terra, ens trobaran al terra, i la nostra actitud de servei continuarà sent la mateixa per a uns que per als altres.

Imatge

Anuncis

Un pensament sobre “Actitud .0”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s