Biblioteca

La Biblioteca com a ens integrador de la societat

Tots estarem d’acord en que les nostres biblioteques ofereixen accés a la informació, la formació, la cultura i el lleure. 

Però què passa quan només ho oferim? Quan després de l’oferta hi ha un punt i final. Quan els nostres fantàstics equipaments estan plens a vessar de metres lineals de prestatgeries, amb llibres, amb música, amb cinema, quan oferim tots els serveis i més… Quan estem presents, però només presents, a les xarxes socials, i tot i així, no arribem a la nostra gent. Quan amb tot, tanta gent no sap ni què fem, ni què oferim, ni perquè ho fem?

Biblioteca és comunicar, compartir, participar, interactuar, debatre, emocionar, escoltar, sentir, persuadir… amb les persones i les comunitats. I ho fem amb eines 2.0 (bloc, facebook, twitter, flickr, pinterest… i totes les que apareixeran  i haurem de conèixer i fer nostres) o amb eines 1.0 (al taulell, al passadís, al carrer, a la plaça, a l’escola i a l’institut, a la llibreria i a la cafeteria).

La Biblioteca de Roquetes és molt més que l’espai físic que en porta el nom, la biblioteca és el lligam amb el qual volem que les persones relacionin un bon moment; aprenent d’una xerrada a l’àrea polivalent,  escoltant-nos a la ràdio cada setmana, llegint llibres o revistes, conversant tot baixant l’escala, participant a la festa d’aniversari i menjant xocolata desfeta, amb els tallers de dibuix que la nostra il·lustradora i companya Mentxu fa per als nostres xiquets i xiquetes, amb les hores del conte que cada dimecres capitaneja Marc. Amb aquell programa de festes majors de l’any 1965 que la biblioteca ha digitalitzat i inclòs a la Biblioteca Digital de Roquetes, i que fa les delícies dels més nostàlgics, amb aquells deures que no s’acaben mai i que Judit ajudarà a enllestir, amb la brillantor als ulls de la Maria quan li entreguem el seu carnet de la Biblioteca de Roquetes, amb el nostre raconet al parc de Nadal, a les festes majors, a la Diada de Sant Jordi, i fent el cagatió de l’escola.

Amb aquelles fotografies que haurien desaparegut en l’oblit dintre d’una caixa i que la biblioteca ha recollit, digitalitzat, tractat, descrit i compartit a la xarxa per a l’ús de tothom, per a que la memòria històrica de la nostra ciutat sigui visible i preservada per sempre. Amb l’entrega de diplomes en finalitzar els cursos de català per a nouvinguts, amb els recitals poètics, les lectures teatralitzades, i les actuacions musical en directe. Oferint bellesa als nostres ulls amb les exposicions artístiques, fomentant el vincle lector-escriptor amb les presentacions i tertúlies. Amb aquell fi de festa que s’estira i s’estira fins a mitjanit amb una copa de cava i la companyia de tantes magnífiques persones. Amb tants i tants petits moments, que sabem que fan que la nostra gent estimi la seva biblioteca, la vegi útil, necessària i fins i tot, imprescindible.

Treballem dia a dia, per tenir presència arreu del municipi en l’àmbit local i arreu del món en l’àmbit global, perquè podem fer-ho, estem suficientment preparats per afrontar-ho, i ens formem dia a dia per dotar a la biblioteca de la màxima visibilitat. Per ser on sigui la gent. Per fer-nos sentir útils, necessaris i imprescindibles, perquè precisament això no ho podem decidir nosaltres, sinó les nostres poblacions.

La Biblioteca de Roquetes juga un paper actiu en l’acollida i la integració de les diferents societats, esdevé un veritable espai de convivència i cerca la consolidació com a pont de cultures, societats, llengües, religions i opinions..Un pont entre persones. Accions com el projecte “La biblioteca de Roquetes i la dona marroquina” en són un exemple. Accions que no haguessin estat possibles sense la implicació de molts agents (Ajuntament, Consell Comarcal, Associacions…) amb els quals la biblioteca ha treballat activament per aconseguir vincles de col·laboració i cooperació. I si la implicació dels diferents agents (Ajuntament, Associació de Dones, de caçadors, d’escacs, les dues escoles públiques, l’IES, la llar d’infants…) és fonamental, no ho és menys la implicació ciutadana, la de les persones.

O el projecte de la Biblioteca Digital de Roquetes, on es recull qualsevol tipus d’informació relativa al nostre municipi: cartells, fulletons, programes de festes, revistes, notícies… i l’arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de Roquetes.

Incorporar digitalment aquests arxiu a la plataforma ha estat una tasca mecànica, però no pas descriure cadascuna de les imatges, el  moment, l’acte, les dates, les persones que apareixen. Descriure-les no hagués estat possible sense la implicació i participació voluntària de mestres, regidors, alcaldes, jubilats i de tantes i tantes persones que assegudes al nostre costat identificant les imatges han fet que aquest projecte sigui una realitat.

En municipis petits, com el nostre, la biblioteca ha d’esdevenir centre neuràlgic, polivalent i aglutinador de productes i serveis, amb personal preparat per treballar en multiplataformes de continguts. En municipis petits, com el nostre, cal activar el sentit comú i  eliminar duplicitats de personal, d’ equipaments, i de despesa corrent, i convergir els punts d’atenció i servei al ciutadà en un únic espai. Punts d’informació, oficines de turisme, telecentres, sales de formació, espais per a cursos i tallers… acollit i gestionat des de la Biblioteca, reduint així la despesa per habitant, i fent que el nostre equipament sigui un servei eficient, eficaç i sostenible.

Imatge

Nous problemes, nous reptes. On hi hagi una amenaça trobem-hi l’oportunitat, on hi hagi un punt dèbil, trobem-hi un de fort. Demostrarem que confiar amb la Biblioteca és garantia de qualitat, responsabilitat i bona gestió. I ara és el moment idoni.

Crònica inclosa a l’article “Biblioteques de les Terres de l’Ebre. Iniciatives en temps de crisi” de la Carme Reverté Reverté, publicat a l’ITEM, núm. 56. 2012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s