Biblioteca

Biblioteca Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita

El diumenge 18 de gener s’inaugurava oficialment la Biblioteca Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita, a càrrec del President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Artur Mas, el Conseller de Cultura, el Sr. Ferran Mascarell i l’Alcalde de Sant Carles de la Ràpita, el Sr. Joan Martín.

IMG_3839

Després de la visita per les diferents àrees de l’equipament es van realitzar els parlaments, en primer lloc per l’Alcalde de la Ràpita, que va destacar  l’ il·lusió i l’orgull  amb la que el poble rapitenc acull la tant desitjada i esperada biblioteca, i un especial agraïment a totes les persones que des d’un principi han dedicat tant d’esforç per tirar endavant aquest projecte i poder-lo fer realitat. Agraïments també a tot el personal del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, i en especial als membres de la Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre.

Per la seva banda, el President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Artur Mas, ha esmentat l’ importància que les biblioteques sempre han tingut al nostre país com a equipaments contenidors de la millor eina (el llibre, la informació, la cultura) per fer d’un país, un gran país. Aquest 2015, coincidint amb el centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya, el govern ha aprovat declarar-lo com l’any de les Biblioteques. En poc menys d’una setmana a Catalunya s’han inaugurat tres noves biblioteques: Girona, Maçanet de la Selva i Sant Carles de la Ràpita.

Biblioteca de la Ràpita

La nova biblioteca municipal porta el nom de l’escriptor Sebastià Juan Arbó (nascut a la Ràpita el 1902). El nou equipament s’ubica als baixos d’un edifici de nova construcció destinat a habitatges dotacionals i situat en una zona d’equipaments prop de l’Institut Alfacs. El projecte ha anat a càrrec de Josep Lluís Millan Bel i la senyalització a càrrec de Cinta Montserrat Gasparín. Ocupa una superfície útil de 1.372 metres quadrats, distribuïts en diversos nivells, fruit justament del fort desnivell de la finca.

A la planta baixa hi ha instal·lada la zona d’ acollida i l’àrea de diaris i revistes; al nivell 1, la zona infantil; a la primera planta, la zona de treball intern; mentre que a la part inferior hi ha l’àrea de fons general, l’espai multimèdia i la sala polivalent amb accés directe al carrer, així com l’àrea de música i cinema. L’equipament ofereix els serveis propis de biblioteca pública i és la primera de les Terres de l’Ebre que comptarà amb el sistema RFID d’ autopréstec de documents. Disposa de 18.000 referències de llibres, un miler de CD i un miler més de DVD.

Biblioteca de la Ràpita

El cost de la biblioteca ha estat de 1.472.395 euros, dels quals la Generalitat ha fet una aportació total de 808.407 euros; d’aquests, 636.958 corresponen al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i 171.449 al Departament de Cultura per a fons bibliogràfic i equipament informàtic. El Departament també aporta 341.367 euros del PUOSC a través del Programa específic de biblioteques en concepte de construcció i mobiliari.

A partir d’avui la gent de la Ràpita gaudirà de la biblioteca que es mereixen. D’un equipament nou, concebut sota els paràmetres d’una biblioteca del segle XXI, adequat a les necessitats d’una població que feia molts anys que reclamava una biblioteca.

Biblioteca de la Ràpita

Espais amplis, lluminosos, blancs, et conviden a estar-hi per quedar-t’hi. Et conviden a assaborir cadascun dels racons i fer-los teus. Espais que sabran adaptar-se a les diferents necessitats i que amb el temps aniran omplint-se d’activitats culturals, formatives i socials que faran que l’equipament ple de vida rellueixi encara molt més.
Capitanejaran la biblioteca el seu director, Tomàs Queralt, i els tècnics Roser Subirats, Miluca Reyero i Pau Lleixà, avui il·lusionats en veure els somriures de tots aquells que ens hi hem aplegat. Gent del poble, joves, adults i infants, emocionats per veure acomplert un somni tan desitjat.

Personal de la Biblioteca de la Ràpita
Personal de la Biblioteca

Sempre he cregut que les biblioteques són el tresor més preuat d’una població, són l’eix vertebrador de la vida cultural d’una societat i són l’espai que genera la major “riquesa” per la qual un home i un poble ha de lluitar: la “riquesa” que només ens pot aportar el coneixement.

Avui, el poble de la Ràpita està d’enhorabona, avui el poble de la Ràpita inicia una nova etapa, l’etapa en que a través d’una biblioteca, l’accés a la informació, la formació, la cultura i el coneixement queden garantits per igual per a tots els seus ciutadans.

Anuncis

Un pensament sobre “Biblioteca Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s