Any de les Biblioteques, Biblioteca

2015: Any de les Biblioteques

Dilluns 23 de març ens reuníem, convocats per l’Hble. Sr. Ferran Mascarell, Conseller de Cultura, la Comissió Executiva de l’Any de les Biblioteques.

Presidida pel Sr. Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el Director Gerenal d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, el Sr. Joan Pluma, i per la Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques, hi estàvem convocats:

Lluís Anglada, director del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, Ignasi Aragay, director adjunt del Diari ARA, Assumpta Bailac, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona, Antònia Capdevila Palau, directora de la Biblioteca Pública de Lleida, Josep Cots, Edicions del 1984, Marina Garcés, filòsofa, Artur Iscla, cap de Biblioteques de l’Ajuntament de Girona, Gemma Lienas, Gregorio Luri, filòsof, Assumpta Montellà, escriptora, Jordi Permanyer, gerent de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Bernat Puigtobella, El Núvol, Bernat Ruiz, editor, Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, Màrius Serra, escriptor, Guillem Terribas, llibreter, Bet Piella Pons, adjunta a la direcció artística del TNC per delegació del Sr. Xavier Albertí, director del TNC i Elena Redó, per delegació de Sra. Carme Renedo, Cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Com podeu veure un grup de persones de diversos àmbits professionals, convocats per opinar, debatre i establir futures línies de treball i accions dins del marc de l’Any de les Biblioteques.

La reunió es va iniciar amb el parlament de Sr. Conseller, donant la seva valoració positiva de l’estat dels equipaments bibliotecaris actuals, i el seu complert suport a les decisions que des d’aquesta comissió es puguin generar en quant al futur de les biblioteques catalanes.

Tot seguit, Carme Fenoll, fou l’encarregada de presentar les línies principals de treball i la web de l’Any de les Biblioteques.

http://anybiblioteques.cat

Web Any de les Biblioteques

I finalment, el torn d’intervencions dels membres de la Comissió, intervencions que en breu podreu llegir a l’acta que la Carme Fenoll segurament, ja està a punt de publicar.

A continuació la meva opinió en relació a la trobada:

1. 2015, Any de les Biblioteques: Per primera vegada a la història, les biblioteques tenen el reconeixement que els pertoca. Tot un any de celebracions, de reivindicacions, d’homenatges cap a les nostres antecessores, bibliotecàries entregades en cos i ànima a la seva professió, cap a edificis emblemàtics, i cap a totes aquelles persones que van fer possible que actualment gaudim de l’actual Servei bibliotecari. Tot un reconeixement a tots els professionals que han treballat i treballen per les biblioteques públiques. Tot un any per pensar, treballar i actuar sobre quin model de biblioteca pública volem a Catalunya. Tot un any per millorar, per créixer i per continuar fent de les biblioteques els equipaments culturals més ben valorats per la nostra societat.

2. Una Comissió executiva formada per 20 persones, de les quals 7 (i només 7) som bibliotecaris. Extraordinari!! Això és bo, molt i molt bo. Pensar la “biblioteca” des de l’art, des de la filosofia, des del món editorial, des de la vessant dels escriptors, dels periodistes, dels llibreters. Repeteixo: Extraordinari!

3. Les biblioteques públiques presents com mai, als mitjans de comunicació, donant visibilitat als nostres equipaments i als nostres serveis. (El Diari Ara treurà per Sant Jordi un suplement dedicat a les biblioteques, Núvol el digital de cultura, estrenarà la secció Arxipèlag on les biblioteques hi tindran una presència ben definida). Les biblioteques públiques presents a l’Enigmàrius del Màrius Serra a Catalunya Ràdio, durant tota una setmana!!

4. Les biblioteques treballant de manera conjunta la programació d’activitats i serveis amb grans equipaments culturals del nostre país.

5. Una Web que aplega tots els esdeveniments fets i programats per aquest any 2015, néta, funcional, elegant i molt transparent: feta amb programari lliure i gratuït, i per una persona de l’equip del Servei de Biblioteques. Chapeau!

6. Aconseguir aquesta presència, aquesta visibilitat a través de la col·laboració, a través del treball en equip, a través de la bona predisposició de les persones a treballar de manera desinteressada per un projecte comú.

7. Necessitem recuperar la bonança econòmica? Necessitem disposar de pressupostos més elevats? I tant!!!! Per poder realitzar moltes més adquisicions, per poder renovar equips informàtics, per poder contractar més personal, per poder contractar més activitats i poder oferir més serveis, per poder oferir sense tantes dificultats l’accés a continguts digitals, al préstec digital, per poder estar tots més feliços i contents! Això sí, feliços i contents, nosaltres. La gent del carrer estima, aprecia i valora la seva biblioteca pel que s’hi fa, pel que se li ofereix, però sobretot per com se’l tracta, per com se l’ajuda i per com des de les biblioteques fem les coses fàcils, ràpides, àgils. I això, amb diners, no s’aconsegueix…

8. Ara més que mai, les biblioteques ens sentim part d’un gran projecte en comú, ens sentim part d’una gran xarxa de biblioteques, ens sentim part d’una gran marca. La marca biblioteques.cat. I sentir-se part d’un gran equip és un dels millors estímuls que qualsevol persona necessita per sentir-se realitzat professionalment.

9. No tenir por als canvis, a la mobilitat, a noves tasques, a nous reptes. No tenir por a innovar, a equivocar-se, per poder millorar i reeixir-ne més potents.

10. I tot això és una realitat gràcies al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, al reconeixement i recolçament polític, i a la persona que ho ha fet possible, la Carme Fenoll. Bibliotecària de trinxera, que estima i creu amb les biblioteques, i ens les fa creure i estimar als altres. La Carme Fenoll ha aconseguit associar les biblioteques amb els mitjans de comunicació, amb les institucions, amb les associacions, amb els polítics, amb els escriptors, amb els músics, amb els filòsofs, amb els llibreters, amb els Viquipedistes, amb la gent de les arts, amb els bibliotecaris, amb tothom!

Perquè només així, només de manera conjunta, col·laborativa i desinteressada és possible pensar en un nou model de biblioteca. El model de biblioteca que es mereix Catalunya, i que es mereixen tots els catalans.

Comissió de l'Any de les Biblioteques

No t’assenyalis fites: fes camí. Miquel Martí i Pol.

Anuncis

3 pensaments sobre “2015: Any de les Biblioteques”

  1. M’encanta “només de manera conjunta, col·laborativa i desinteressada és possible pensar en un nou model de biblioteca”. Està en les nostres mans!

    Ah! I tot allò de no tenir por als canvis, també és molt important! 😉

  2. M’ha encantat llegir aquest post. A mi també m’agrada el mateix que a la Lidia, però també el punt 2, el de juntar professionals de tots els àmbits. Ahhh, i l’enhorabona per formar-hi part: segur que faràs una gran feina. 🙂

    1. Gràcies Rosana!! M’encanta saber que d’una manera o d’una altra compartim les mateixes sensacions! Sou unes “currantes”! Estàs implicada en 50mil històries i projectes i tots els portes endavant sempre amb un somriure! Així que… què t’he d’explicar a tu de col·laboració, implicació i esforç… Són qualitats innates a la Rosana Andreu! Una abraçada gegant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s